Zo reken je af met innovatieremmers in het ziekenhuis | Legacy-applicaties

In een serie van drie blogs zoomt onze IT-architect Eelco de Vries in op innovatieremmers op de werkplek in het ziekenhuis en vertelt hij wat je vandaag de dag al kunt doen om innovatie in de ziekenhuizen toch op gang te brengen. In deze laatste blog: legacy-applicaties.

Legacy-applicaties als innovatieremmer in het ziekenhuis

Complexe apparaten

Een ziekenhuis kent allerlei complexe apparatuur, zoals bijvoorbeeld een CT-scanner, waarvan de bijbehorende applicaties lange ondersteuningsperiodes kennen, net zo lang als de levensduur van zo’n dure CT-scanner, wat wel tien, twintig, soms zelfs dertig jaar kan zijn. Logisch dat die computers draaien op verouderde software. Die software moet echter wel ondersteund blijven worden en daar moet je in je werkplekconcepten rekening mee houden.

Hoe ouder, hoe duurder om te onderhouden

Het mag helder zijn dat je niet zomaar van deze verouderde software af bent. Dat wil echter niet zeggen dat je er niet over na moet denken. Die verouderde software brengt een risico met zich mee. Er komt een moment dat zo’n computer niet meer met het internet verbonden mag worden, en als het kapot gaat is het bijna onmogelijk nog aan een vervangend onderdeel te komen. Hoe ouder de computer en de software wordt, hoe duurder om te onderhouden.