Zo reken je af met innovatieremmers in het ziekenhuis | EPD-software

In een serie van drie blogs zoomt onze IT-architect Eelco de Vries in op innovatieremmers op de werkplek in het ziekenhuis en vertelt hij wat je vandaag de dag al kunt doen om innovatie in de ziekenhuizen toch op gang te brengen. In deze blog: EPD-software.

Het EPD als innovatieremmer in het ziekenhuis

Een elektronisch patiëntendossier (EPD)

Als het gaat om EPD-software, zijn er een aantal grote spelers in de markt die grotendeels dicteren hoe de IT-infrastructuur van een ziekenhuis eruitziet, omdat alles aan die software gekoppeld moet worden. Daarmee bepalen deze leveranciers voor een groot deel het tempo waarin innovatie plaatsvindt, schreef mijn collega Leen al in zijn blog.

Altijd patiënteninformatie blijven uitwisselen

Wil je sneller innoveren, dan is het de kunst om zoveel mogelijk afhankelijkheden los te weken van de EPD-software, zodat je die functionaliteiten als dienst kunt gaan afnemen bij die leverancier die de juiste oplossing biedt. Op dit moment staat EPD-software vaak op de locatie van het ziekenhuis zelf, in een eigen datacenter. Applicaties die bijvoorbeeld in een polikliniek worden gebruikt zijn gekoppeld met de EPD-software. Wil je de applicatie van, laten we zeggen, de polikliniek neurologie vervangen, dan moet je wel zorgen dat de koppeling met de EPD-software blijft bestaan, je moet immers wel in staat zijn patiënteninformatie uit te wisselen.