Zie jij door de Windows-versies het bos nog?

Microsoft Windows 11, Microsoft Windows 365 en Microsoft Azure Virtual Desktop… Je zou van minder in de war raken. In deze blog legt Chris van Werkhoven, onze CTO Digital Workspace, wat het verschil is en wanneer je wat het best inzet.

Hallo Windows 11, dag Windows 10

Toen Microsoft Windows 10 uitbracht in 2015, werd lange tijd verondersteld dat dat de laatste Windows-versie ooit zou zijn. Het was dan ook vrij verrassend toen Microsoft Windows 11 aankondigde. Toch is het niet geheel onlogisch dat er een nieuwe versie is gekomen. Microsoft kan hiermee fundamentele verbeteringen doorvoeren die niet zo handig waren in Windows 10. Met Windows 11 hebben we afscheid genomen van het startmenu en zo zijn er meer dingen in de userinterface veranderd. Eigenlijk is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft qua uiterlijk veel meer gaan lijken op dat van Mac OS en Chromebook. Maar voor je in paniek raakt: Windows 10 wordt nog tot 2025 ondersteund, dus er is geen enkele reden om overhaaste beslissingen te nemen.

Meer weten over Windows 11? In onze videopodcast vertellen we je er meer over.

Kijk en/of luister mee via:

     

Azure Virtual Desktop en Windows 365

Behalve Windows 11 zijn er nog twee varianten van Windows die uit de Azure-cloud komen: Azure Virtual Desktop (AVD) – voorheen Windows Virtual Desktop – en sinds enige tijd Windows 365. Windows 11 is een versie die je veel op laptops bij eindgebruikers ziet. AVD en Windows 365 zijn beide cloudoplossingen, maar kennen wezenlijke verschillen. Windows 365 is jouw laptop, maar dan in de cloud. Als je daar iets installeert of verandert en daarna de verbinding verbreekt en de volgende dag terugkomt, staat alles nog precies zoals je het had achtergelaten. AVD kun je eerder vergelijken met oplossingen die we al langer kennen als Citrix en VMware Horizon, waarbij het meer gaat om het consumeren van applicaties met de toegang tot je bestanden. Je maakt gebruik van bijvoorbeeld een CRM-applicatie of desktop in de cloud, maar dat is niet jouw persoonlijke pc, maar een werkplek uit een pool. Daar zie je ook direct het verschil tussen Europa en Amerika. In Amerika zijn organisaties meer fan van Windows 365, waarbij iedereen zijn of haar eigen, persoonlijke stukje in de cloud heeft. In Europa zijn we efficiënter en meer gericht op het tijdelijk gebruik van virtuele werkplekken voor de duur van een gebruikerssessie.