Windows 10 as a service: wat u moet weten

Door Pieter Santema

Windows 10 of niet? Dit was de grote vraag bij veel bedrijven. Momenteel is de grote vraag: “Hoe haal ik optimaal functionaliteit en veiligheid uit Windows 10?” Windows 10 wordt aangeboden als een service. Dit vraagt wat van de IT-organisatie. Waar moet u over nadenken als u overstapt op Windows 10 of uw huidige implementatie wilt verbeteren? Welke additionele Cloud services kunnen helpen om de veiligheid van de werkplek aanzienlijk te verhogen?

W10 aaS

Voor Windows 10

Vroeger werd er een besturingssysteem gekocht die zo’n vier jaar mee kon. Elke maand werden er beveiligings-updates uitgegeven om de veiligheid van bet besturingssysteem te verhogen. Daarnaast kwam eens in de zoveel tijd een servicepack uit. Dit was meestal een combinatie van beveiligings-updates en soms wat functionele wijzigingen. Bij deze manier van beheer waren er bepaalde piekmomenten voor beheerders en het bedrijf. Deze piekmomenten vonden plaats bij de implementatie van het besturingssysteem en bij de release van service packs.

Wat er verandert met Windows 10

Waar eerdere Microsoft besturingssystemen een product waren, is Windows 10 een service. Beveiligings-updates zijn er nog steeds, alleen is dit nog een enkel pakket in plaats van aan aantal losse updates. Er verschijnen geregeld nieuwe functionaliteiten of verbeteringen op eerder aangeboden functionaliteit.  Deze staan nu elk half jaar gepland om uit te komen (bijvoorbeeld de Anniversary-update of de Creators-update). Daarnaast wordt een versie ook maar 18 maanden ondersteund door Microsoft. Updaten is hierbij een must geworden om te kunnen rekenen op ondersteuning.

De grip die het gemiddelde bedrijf had op updates, is met de komst van Windows 10 daarom ingrijpend veranderd. Natuurlijk heeft deze wijziging het nodige stof doen opwaaien, maar deze verandering heeft zo ook zijn voordelen. Deze voordelen worden vooral zichtbaar naarmate Windows 10 op een moderne manier beheerd gaat worden en gecombineerd wordt met additionele Clouddiensten. Daarnaast is het ook de grote reden om te zorgen dat “legacy” zo snel mogelijk uitgefaseerd wordt.

De “Modern beheer” visie van Microsoft

Microsoft is de afgelopen tijd hard bezig om ervoor te zorgen dat Windows 10 ook beheerd kan worden vanuit een Cloud-perspectief. Met deze nieuwe vorm van beheer kunt u de werkplekken volledig beheren vanuit de Cloud. Hierdoor hoeft u zelf geen infrastructuur neer te zetten om de werkplek mee te beheren. Alle werkplek apparaten (zowel Windows 10 systemen als mobiele apparaten, telefoons en tablets) worden transparant beheerd vanuit de Cloud omgeving. Rapportage mogelijkheden zijn dan ook niet meer beperkt tot één enkel platform en kunnen rapporteren over alle apparaten waarmee een eindgebruiker optimaal zijn werkzaamheden kan uitvoeren.

De gemiddelde werkplek bestaat naast een besturingssysteem vooral uit applicaties. Het optimaal aanbieden van applicaties op een modern beheerde werkplek is een onderwerp wat voor de context van dit artikel te ver de diepte in gaat. Hierover later meer!

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Er zijn een aantal zaken waar u over moet nadenken als u wilt overstappen of meer functionaliteit wilt gaan gebruiken:

  • De grote hobbel: hoe verschuift u de ‘Windows 7 mentaliteit’ naar de ‘Windows 10 mentaliteit’? Zie Windows 10 as a service. Bereid uw IT-organisatie voor op een continue update cyclus in plaats van af en toe een update.
  • De nieuwe en snellere updatecyclus, zorgt ervoor dat er minder grip is op de updates. Eerder was er nog de keuze om een update niet door te voeren, omdat daardoor bijvoorbeeld een applicatie niet meer zou werken. Met de maandelijkse Windows 10 updates, is die keuze er niet. Het is Windows as a Service. Elke nieuwe update is bij Windows 10 18 maanden geldig en daarna wordt die versie niet meer ondersteund. (Dit geldt ook voor Office 365.)
  • Bij elke update moet er gekeken worden of het de organisatie bijt. Zijn er bijvoorbeeld applicaties die niet meer toegankelijk zijn wanneer de update wordt doorgevoerd? Dan moet er gekeken worden hoe die applicatie binnen die update weer kan werken. Verstoort een beveiligings update de dagelijkse gang van zaken, dan ben je nog verder van huis.
  • Welke beveiliging verhogende features gaat u gebruiken om de werkplek nog veiliger te maken?

Wat zijn de grootste voordelen van Windows 10?

  • Windows 10 kan een automatische licentie upgrade doen op het moment dat dit nodig is. Windows 7 had een Home, Pro en een Enterprise versie. Er werd van tevoren voor een van deze licenties gekozen. Windows 10 biedt dezelfde licenties. Het grote verschil is, dat er tussendoor ge-upgrade kan worden. Biedt de “Enterprise” suite toch meer waarde voor de organisatie, dan kan er makkelijk overgestapt worden. Dit biedt flexibiliteit.
  • Omdat het een Cloud powered besturingssysteem is, kunnen er allerlei diensten worden toegevoegd. Daardoor kan de werkplek gebruiksvriendelijker en de gebruiker productiever gemaakt worden. Dit zonder concessies te doen op het gebied van veiligheid en beheerlast. Advanced Treat Protection kan bijvoorbeeld additioneel ingezet worden.
  • Beheer het besturingssysteem op een moderne manier om de huidige beheerlast te verlagen. Door het besturingssysteem als “clouddienst” af te nemen kan de IT-afdeling de focus verleggen naar hoofdzaken in plaats bijzaken. Kosten kunnen op deze manier ook verlaagd worden.
  • Met diensten als bijvoorbeeld “Windows AutoPilot” kunnen werkplekken nog voordat ze uit de doos gehaald worden al aangemerkt worden als bedrijfseigendom. Zodra het apparaat verbinding met het internet maakt, zal de automatische configuratie van het apparaat starten. Dit geheel zonder tussenkomst van de IT-organisatie.

Bouw uw eigen ideale werkplek

Met Windows 10 en gerelateerde Microsoft Cloud oplossingen wordt de werkplek een soort blokkendoos: elk bedrijf kan zelf kiezen met welke blokken de ideale werkplek gebouwd wordt. Dat is het mooie van Windows 10.

Meer weten?

Op 21 september vertel ik tijdens de Windows 10 sessie meer over de mogelijkheden van Windows 10. Schrijf u snel in en wordt in een ochtend ge-update over wat er (on)mogelijk is met Windows 10.