VMworld 2017

Door Ivan de Mes

In deze blog praat ik u in het kort bij over de belangrijkste onderwerpen en ontwikkelingen die op VMworld zijn genoemd en gepresenteerd, mijn deelname aan de VMworld hackathon en de VMware Hands on Labs.

VMworld Ivan en Niels

VMware Cloud on AWS

Misschien wel het grootste onderwerp waarover gesproken werd op VMworld is VMware Cloud on AWS. Dit werd al aangekondigd tijdens de NLVMUG eerder dit jaar en is inmiddels als dienst beschikbaar. VMware Cloud on AWS past ideaal binnen een hybride cloud strategie. Tijdens de Partner Exchange General Session werd al aangegeven dat een groot deel van de klanten gelooft in een hybride cloud strategie op de korte termijn, voordat een transformatie naar een volledige cloud strategie kan worden gerealiseerd.

Wat is VMware Cloud on AWS?

VMware Cloud on AWS is een samenwerking tussen VMware en AWS (Amazon), waarbij vSphere om de hardware binnen AWS bare-metal beschikbaar wordt gesteld. Het is hierbij mogelijk om met bestaande tools, zoals VMware vCenter, vSphere API’s en PowerCLI de omgeving te beheren. Ook is het mogelijk om vanuit een omgeving, zowel het cloud gedeelte als het on-premise gedeelte te beheren. Daarnaast kunnen workloads van en naar de cloud-omgeving en/of on-premise omgeving worden gemigreerd.

Bijkomend voordeel is dat veel organisaties al kennis hebben van de verschillende tools voor het beheren van hun vSphere omgeving en dus geen nieuwe kennis hoeven op te doen.

Workspace ONE Intelligence

Het is ongeveer een half jaar geleden dat VMware Apteligent heeft overgenomen. De technologie van Apteligent is opgenomen in Workspace ONE Intelligence. Workspace ONE Intelligence geeft inzicht in de complete digitale workspace omgeving. Daarbij is het mogelijk om overzichten en queries uit te voeren, zodat specifiek gewenste informatie wordt opgehaald en bijvoorbeeld in een rapport of dashboard kan worden verwerkt.

VMworld 2017 afbeelding 2

Het is ook mogelijk om op basis van verzamelde informatie geautomatiseerde taken uit te voeren. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat als een nieuwe versie van een applicatie wordt ge√Įnstalleerd en deze applicatie crashed bij een X percentage, deze wordt verwijderd en automatisch de vorige versie van de applicatie wordt ge√Įnstalleerd.

Kortom, een mooie aanvulling binnen VMware Workspace ONE. Op dit moment is VMware Workspace ONE nog in beta, maar deze wordt later dit jaar beschikbaar gesteld.

VMware Horizon Cloud on Azure

VMware Horizon Cloud on Azure maakt het mogelijk om resources/virtuele machines vanuit Azure te gebruiken voor het aanbieden van published applicaties en later ook desktops. De oplossing kan worden vergeleken met Citrix Cloud. De VMware Horizon Cloud control¬†plane wordt als een hosted oplossing aangeboden en door VMware ge√ľpdated en onderhouden. Een Azure account kan worden gekoppeld binnen de VMware Horizon control plane, waarna door middel van een eigen image of een image uit de Microsoft Azure Marketplace resources kunnen worden gebruikt voor het aanbieden van published applicaties.

VMware Horizon Cloud on Azure wordt in de tweede helft van 2017 aangeboden, waarbij in 2018 een uitbreiding van de mogelijkheden wordt gerealiseerd.

Session Recordings

Dit is slechts een greep uit een aantal belangrijke aankondigingen. Naast bovenstaande onderwerpen en aankondigingen, waren er nog anderen. Eigenlijk te veel om op te noemen, want VMware heeft een behoorlijk portfolio. Wilt u alle presentaties zien? Kijk dan op het YouTube kanaal van VMworld.

En dan nog…. Hackathon Event: Teams hack on ideas!

De eerste avond hebben Niels Geursen en ik meegedaan aan een hackathon. Het doel van deze hackathon was het uitwerken van een idee of het uitbreiden van een bestaand idee of oplossing en deze aan de eind van de avond in 1,5 minuut presenteren aan de jury. Hierbij konden leuke prijzen worden gewonnen. In totaal waren er 10 teams die mee speelden. Naast de presentatie kan worden gescoord met goed samenwerken en het hebben van plezier. Dit alles telde mee voor de eindscore.

Uitbreiden van een vCheck for Horizon script

Ons team heeft die avond gewerkt aan het uitbreiden van een vCheck for Horizon script. Dit is een script framework die de status/health van een Horizon View omgeving kan uitlezen, deze verwerken in een rapport en automatisch e-mailen naar geadresseerden. Omdat het framework modulair is opgebouwd, hebben we een aantal modules bijgebouwd. Deze konden extra informatie uitlezen van de Horizon View omgeving en deze we hebben toegevoegd aan het rapport. Deze modules hebben we vervolgens gepresenteerd. Helaas hebben we niet gewonnen, maar desondanks was het een geslaagde avond.

Wilt u meer weten over het vCheck for Horizon View script, check dan hier de repository op GitHub.

Hands on Labs

Naast het bezoeken van sessie, heb ik nog deelgenomen aan twee Hands on Labs. Op VMworld is een speciale ruimte ingericht waar de Hands on Labs kunnen worden gedaan. Bij binnenkomst van de ruimte is er een duidelijk overzicht aanwezig met de beschikbare Hands on Labs. Deze zijn in verschillende categorie√ęn onderverdeeld. Ik heb zelf gekozen voor twee VMware Airwatch Hands on Labs, omdat dit inmiddels mijn interesse had gewekt tijdens een aantal sessies.

Tijdens de eerste Hands on Lab, heb ik een configuratie van VMware Airwatch in combinatie VMware Workspace ONE opgebouwd. Daarnaast moest ik een device enrollment uitvoeren op een iPad.

Tijdens de tweede Hands on Lab, heb ik een aantal applicatie deployments vanuit VMware Airwatch op een Windows 10 device moeten uitvoeren en troubleshooten.

De stappen binnen de Hands on Labs zijn duidelijk beschreven en geven een goede indruk hoe de stappen in de praktijk uitgevoerd moeten worden.

Wist u dat de Hands on Labs ook gewoon on-line gratis beschikbaar zijn? U kunt ze hier vinden.