Vier voordelen van de cloud die ook nadelen kunnen zijn

donderdag, 29 maart 2018

Door Aad Lutgert

Het gebruik van cloud diensten is niet in alle gevallen beter dan zaken in eigen beheer houden. In deze blog bekritiseer ik een aantal veel voorkomende argumenten ten faveure van de cloud.

Login Consultants 5 Voordelen Cloud Ook Nadelen Aad LutgerOp dit moment zijn cloud diensten booming. Volgens onderzoeksbureau Gartner groeit de markt op dit moment ongeveer met 17 % per jaar tot boven de 20% in 2020. Iedereen heeft erover. Bij veel organisaties staat de cloud hoog op het ‘daar-moeten-we-iets-mee lijstje,’ ook al hebben ze vaak geen idee wat ze er nu eigenlijk mee kunnen. Moet uw organisatie überhaupt iets met de cloud? Er zijn immers scenario’s te bedenken waar een lokaal draaiende on-premise setup, of een hybride vorm, vele malen opportuner is dan alles in de cloud. In deze blog ga ik daarom dieper in op waarom u wel of juist géén gebruik moet maken van cloud diensten.

Zoals bij alle afwegingen is het belangrijk om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Sommige voordelen kunnen, hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, evengoed nadelen zijn. Laten we eens kijken naar een aantal veel voorkomende argumenten ten faveure van de cloud:

“Er is geen eigen datacenter nodig”

De cloud is in principe een server in een datacenter die verbonden is met het internet. Omdat nu al het gegevensverkeer via het internet gaat betekent dit dat u altijd een goed werkende internetverbinding nodig heeft. Immers, zonder internet geen mogelijkheid voor uw medewerkers om bij hun data te komen.

“Bij storingen belt u de leverancier”

Wanneer er bij je cloudleverancier een storing is, ben je volledig aangewezen op diezelfde leverancier om de storing te verhelpen. Je hebt zelf geen zicht op de status en geen mogelijkheid om een quickfix te doen zodat medewerkers snel verder kunnen.

“U kunt overal bij uw gegevens”

Dat klinkt prachtig, maar de keerzijde is dat een collega evengoed bij die gegevens kan. Daarnaast kan ook de leverancier bij uw gegevens.

“Onderhoud en updates gaan automatisch”

Wanneer je zelf updates en upgrades uitvoert, kun je ook bepalen welke updates/upgrades worden doorgevoerd, en misschien nog belangrijker, wanneer. Als er een belangrijke vergadering of beurs in het weekend plaatsvindt, dan wil je niet dat je ineens geen toegang meer hebt tot je applicaties of gegevens.

Het gebruik van cloud diensten is dus niet in alle gevallen beter dan zaken in eigen beheer houden. Het is van belang dat de risico’s die op uw situatie van toepassing zijn goed worden bekeken en gewaardeerd. Daarnaast kunnen eventuele risico’s worden beperkt door goede afspraken met leveranciers (SLA), redundant verbindingen en advies van een onafhankelijke derde partij.

Voor meer informatie omtrent cloud diensten kun u gerust contact met ons opnemen.