‘The Future of Work’ – Hoe versterkt Citrix jouw werkplekstrategie?

Bob Molenaar bezocht de Citrix Synergy 2018, in deze blogs deelt hij zijn inzichten op de toekomst van Citrix. Hij was bij de sessie van van Christian Reilly over de Future of Work. 

Tijdens de Citrix Synergy 2018 volgde ik de sessie van Christian Reilly over de Future of Work. Reilly sprak over de veranderingen van werken die tegenwoordig spelen. Mensen werken bijvoorbeeld flexibeler, maken meer gebruik van self service en gebruikerservaring wordt steeds belangrijker.

Het gevolg is dat de manier hoe er in het verleden (en in veel bedrijven nog) omgegaan werd met het aanbieden van applicaties haaks staat op de wens van de gebruiker. Hierdoor ont staat er shadow-IT met de bijkomende beveiligings risico’s.

Flexibiliteit gebruiker vergroot

Daarom kiezen steeds meer bedrijven ervoor om de end-point van de gebruiker buiten de security-perimeter te plaatsen. Applicaties en gegevens die in het datacenter staan of via een cloud-provider worden aangeboden, krijgen een beveiligde toegang door bijvoorbeeld multi-factor-authenticatie. Hierbij wordt de flexibiliteit van de gebruiker enorm vergroot, omdat zij zelf kunnen kiezen met welk end-point zij verbinding maken en waarvandaan zij dit doen. En door Contextual Access Control toe te passen kan een gebruiker bijvoorbeeld alleen op een ‘secure-locatie’ gebruik maken van een specifieke applicatie en niet vanuit het vliegveld of hotel.

Gezichtsherkenning

In deze sessie gaf Christian ook een leuke demo over wat in de toekomst allemaal mogelijk kan worden. In deze demo keek een collega over zijn schouder mee naar een gevoelig document. Zodra (vrijwel meteen) deze persoon door gezichtsherkenning niet werd herkend, werd het beeld direct “blurred” en dus onleesbaar. Vervolgens kwam in de Workspace van Christian een melding dat er een niet vertrouwd persoon mee heeft gekeken en wie het was. Direct kon hij via deze Workspace zijn collega toegang verlenen tot het desbetreffende document. Gevolg was dat het document meteen niet meer “blurred” was en leesbaar voor de persoon die mee keek.

In een andere demo liet hij zien dat een aanvraag van een ondergeschikte in zijn Workspace te zien was als melding. En kon hij zonder aan te melden in deze applicatie deze direct goed- of afkeuren vanuit de Workspace. Hiermee kan veel tijd bespaard worden doordat er geen applicatie geopend hoeft te worden waarin een bepaalde actie handmatig uitgevoerd moet worden.

Met deze demo’s werd duidelijk dat Citrix zich steeds meer gaat richten op de productiviteit van de gebruiker en niet alleen meer op het aanbieden van virtuele applicaties en desktops. Hierbij gaan ShareFile en alle Cloud Services die ze aanbieden een grote rol spelen. Ik denk dat dit een goede keuze is want ondanks dat er in de markt nog heel veel vraag is (en ook voorlopig nog blijft) naar virtuele applicaties en desktops zullen de applicaties meer en meer SaaS-applicaties worden en zullen de traditionele applicaties steeds verder afnemen. Met het aanbieden van de Workspace App laten ze deze “oude” en “nieuwe” wereld samen komen en hebben ze een toekomst bestendige strategie.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog dan kun je contact met mij opnemen via b.molenaar@loginconsultants.nl.