De moderne werkplek. We hebben er met z’n allen ons mond van vol, maar wat is het nu eigenlijk precies? Wat is het verschil tussen een modern workplace en een modern workspace? En wat is dan een – virtuele – desktop? Hoe verhoudt dat alles zich dat tot Het Nieuwe Werken van ooit of het huidige thuiswerken dat zo’n gedwongen vlucht heeft genomen? Verwarring alom. Leo van der Mee, IT Architect and Business Development Consultant, schept orde in de chaos met deze blog.

Manier van denken

Een partij als Microsoft definieert de Microsoft Modern Workplace als een cloudwerkplek die bestaat uit Microsoft 365, Windows 10, Teams en de overige Office 365 Apps. Maar er zijn zat bedrijven en partijen die er iets anders onder verstaan. En dan hebben we het nog niet gehad over al die andere begrippen. Om voor eens en voor altijd uit deze Babylonische spraakverwarring te ontsnappen, hebben wij als collega’s van Login Consultants eens lang nagedacht over wat we nu precies wat noemen. Een korte verheldering, voor we in een volgende blog inzoomen op bepaalde aspecten van het concept ‘Modern Workplace’ en het managen daarvan.

1 Modern Workplace

Want dat is wat de Modern Workplace is: een concept, een manier van denken. Het is het grote geheel waarin jouw werkende leven zich afspeelt. Van kantoorinrichting tot vergaderzalen, van de moderne apparaten die je gebruikt om samen te werken tot de keukentafel waar je thuis achter zit. De workplace van vandaag de dag is niet meer het kantoor van ooit, met een deur, twee ramen, een stoel en een desktopcomputer op een bureau. De modern workplace is de werkplek in brede zin, op organisatorisch niveau. Die werkplek kan zich overal ter wereld bevinden en is niet gebonden aan tijd, ruimte of apparaat.

2 Modern Workspace

Als we het over de workspace hebben, hebben we het over een niveau lager. Dan kijken we al echt naar waar de medewerker dagelijks mee werkt en wat hij of zij kan aanraken. Denk daarbij aan je werkomgeving zoals Windows 10 of je mobiele telefoon, maar ook applicaties als Office 365 en de bijbehorende samenwerkingstools en data.

3 Modern Desktop

Een modern beheerde desktop is niet per se dat apparaat op je bureau, maar kan ook een laptop, een tablet, een ultrabook, een MacBook Air of een ander apparaat zijn. Dan bestaat er ook nog zoiets als een virtual desktop. Dat is niet een fysiek apparaat, maar een virtuele werkplek die draait in de cloud.

4 Het Nieuwe Werken

Dan hebben we nog iets als Het Nieuwe Werken. Dat was ooit bedacht als manier van werken waarbij we niet meer worden afgerekend op input, maar op de output. Van negen tot vijf is uit, activity based werken is in. Zeker in de Nederlandse cultuur, die gekenmerkt wordt door vertrouwen, is de prikklok iets dat we alleen nog maar kennen uit de geschiedenisboekjes. Het Nieuwe Werken houdt in dat je daar werkt waar dat voor jou het handigst en meest efficiënt is en op zo’n manier dat je voor de optimale work-life-balance kunt zorgen.

5 Het werken na COVID-19: thuiswerken als het kan, naar kantoor als dat nodig is

Maar liefst 85 procent van de medewerkers werken op dit moment vanuit huis. Zelfs in bedrijven waar dit nog niet gebruikelijk was, werken mensen vanuit huis als dat maar enigszins mogelijk is. Zeker twee derde van de werkgevers die voor COVID-19 tegenstander was van thuiswerken, staat dat nu toe. Waarschijnlijk zullen we ook in de toekomst veel bewuster de keuze maken: thuiswerken als het kan, en alleen naar kantoor als dat nodig is om op een intensieve manier met collega’s samen te werken.

Stroomversnelling

Sinds de coronacrisis is Het ‘oude’ Nieuwe Werken dus eigenlijk in een stroomversnelling gekomen. Bedrijven die daar voorheen nog niet zo’n haast mee maakten, zien ook nu het belang in van een Modern Workplace en een Modern Workspace, met daarbij een Modern Desktop. Hoe dit alles modern beheerd kan worden, zonder de productiviteit en beveiliging negatief te beïnvloeden? Daar zal ik op inzoomen in een volgende blog.

Interesse?

Op zoek naar een partij die je van a tot z kan helpen met het inrichten en beheren van je Modern Workplace, Space en Desktop? Een partij die zorgt dat jouw medewerkers altijd en overal kunnen werken vanaf elk willekeurig apparaat, terwijl de veiligheid en efficiëntie gewaarborgd blijft? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.