NLVMUG UserCon: de toekomst van VMware

Geschreven door  Ivan de Mes

Op 16 maart 2017 vond de NLVMUG UserCon plaats in Den Bosch. Op dit event kwamen mensen met passie voor VMware producten bijeen om kennis te delen. Hier werd een groot aanbod aan sessies verzorgd door VMware, de community en exposanten. Er werd onder andere gesproken over private cloud omgevingen, VCXD-style home labs en wat je onbewust allemaal prijs geeft op social media.

VMware Cloud on AWS

De eerste Keynote wordt verzorgd door Frank Denneman van VMware met als onderwerp VMware Cloud on AWS (VMC). Hij legt uit dat het een cloud oplossing is, die door VMware en AWS gezamenlijk is ontworpen. Deze oplossing maakt het op eenvoudige wijze mogelijk om de private en public cloud met elkaar te verenigen en daarmee een hybride cloud oplossing te realiseren. VMC maakt gebruik van VMware Cloud Foundation. Dit is een platform waarbinnen VMware vSphere, NSX en VSAN met elkaar integreren. VMC maakt het mogelijk om, net als binnen de private cloud, VMware vSphere boven op bare metal hardware binnen AWS aan te bieden. Beide omgevingen worden gezamenlijk beheerd vanuit dezelfde interface door middel van VMware vCenter. VMware NSX  wordt gebruikt voor netwerk security. Voor het aanbieden van geoptimaliseerde storage wordt gebruik gemaakt van VMware VSAN. Je ziet binnen de VMC oplossing dus een bekend aantal VMware producten terugkomen die veelal binnen private cloud omgevingen worden geïmplementeerd en gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de bestaande tool set en kennis van deze producten wordt gebruikt voor het aanbieden van resources binnen VMC. De use cases voor het gebruik van VMC zijn het behouden en kunnen uitbreiden van workloads, het consolideren van workloads, en het migreren van workloads, waarbij zelf de keuze kan worden gemaakt om deze workload in de private of public cloud aan te bieden.

Een VCXD-style home lab bouwen

De volgende sessie wordt verzorgd door Michael Wilmsen, met als titel “Building a VCXD-style home lab”. Het is een erg leuke sessie waarin hij uitlegt waarom je niet zomaar een lab kunt bouwen. Hij heeft voor het bouwen van zijn eigen lab dezelfde aanpak gehanteerd als voor het bouwen van omgevingen bij klanten. Zo beschrijft hij wie de stakeholders zijn, zoals vrouw, kinderen, opa en oma, de oppas en hijzelf. Vervolgens stelt hij de requirements op van de verschillende stakeholders en schrijft hij een conceptueel ontwerp, een logisch ontwerp en vervolgens een gedetailleerd ontwerp. Hij legt uit welke keuzes zijn gemaakt voor het opbouwen van de lab omgeving en welke componenten daarvoor zijn gebruikt. Zaken zoals de server hardware, storage, switches en access points. Dit doet hij zodat ze aansluiten bij de vooraf opgestelde requirements. Hij sluit de sessie af met het tonen van een e-mail naar zijn vrouw, waarin om een formele sign-off wordt gevraagd. Het was een grappige en nuttige sessie voor iedereen die een eigen lab omgeving zou willen opbouwen.

Wat je onbewust prijsgeeft via social media

Na de lunch is er een keynote die wordt verzorgd door Dimitri Tokmetzis, met als titel “Waarom je wél iets te verbergen hebt”. Hij praat over de verschillende technieken op internet. Hij heeft het met name over social media en hoe die worden gebruikt voor het achterhalen van data en hoe deze verzamelde data wordt gebruikt voor specifiek aanbod. Zo liet hij zien dat producten bijvoorbeeld duurder werden aangeboden aan personen die een Apple device gebruiken, ten opzichte van personen die een ander merk device gebruiken. Of een voorbeeld waarbij personen bereid zijn meer geld voor een taxi te betalen als de batterij van hun telefoon (bijna) leeg is. Deze sessie gaf een aantal leuke eye openers voor iedereen die zich op het internet begeeft en gebruik maakt van social media.

VMware Validated Designs

De laatste sessie wordt verzorgd door Serge Versluis van VMware met als titel “VMware Validated Designs”, waarin een update wordt gegeven over de laatste aanpassingen en toevoegingen. De VMware Validated Designs zijn omvangrijke blue-prints die je kunt gebruiken voor het ontwerpen, bouwen en beheren van VMware Software Defined Data Centers.  Hierin worden onderwerpen als compute, storage, networking en beheer opgenomen.

NLVMUG UserCon 2017  in een notendop

De belangrijkste takeaways van de NLVMUG UserCon 2017 zijn de toekomstige mogelijkheden die VMware biedt voor het aanbieden van private, public en hybride cloud. Dit in combinatie met AWS met “VMware Cloud on AWS”  met de inzet van bestaande kennis en kunde. Wil je thuis zelf een lab omgeving bouwen, volg dan de ontwerp- en implementatiestappen van Michael Wilmsen, zodat je geen ruzie krijgt met je vrouw en kinderen. Begeef je je op social media? Denk dan goed na welke functies en mogelijkheden je wel en niet gebruikt om te voorkomen dat jouw informatie voor (ongewenste) doeleinden wordt gebruikt. Maak gebruik van de VMware Validated Designs als blue-print binnen elk VMware Software Defined Data Center ontwerptraject, zodat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden.