Microsoft Azure: Wat zijn de voordelen voor u?

Door Vincent Szabang

Azure is het cloudplatform van Microsoft.

De vraag bij velen is: wat kan Azure mij nu precies bieden? Is het niet gewoon een plek om virtuele servers buiten de deur te plaatsen? Is het wel veilig en zijn de kosten niet hoger? En waar kan ik de Azure cloud eigenlijk nog meer voor gebruiken?

 Azure platform: Use Cases

Het Microsoft Azure platform is enorm. Het is vele malen meer dan alleen maar virtuele machines buiten de deur plaatsen (hosting). Het platform biedt een enorme diversiteit aan mogelijkheden op elk vlak, zowel voor IaaS (infrastructure as a service) als PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service).

De use cases voor gebruik van Azure kunnen daarom ook heel divers zijn. Sommigen zijn zelfs heel specifiek voor bepaalde sectoren. Globaal kunt u aan het volgende denken:

 • Compute on demand: Workloads die snel schaalbaar moeten zijn of zich mogelijk elastisch  (flexibel?) moeten gedragen.
 • Disaster Recovery: Met Azure als uitwijkplatform, heeft u geen tweede rekencentrum meer nodig. Azure laat resources uitstaan en daarmee blijven de kosten gering.
 • Ontwikkel & Test platform: Vragen als “Is het nog noodzakelijk om on-premise hele O&T omgevingen op te bouwen en te onderhouden of kan Azure hierbij helpen?” kunnen onderzocht worden
 • Fast Provisiong: Er kan snel en op korte termijn rekenkracht (of een business solution) geleverd worden.
 • Extended datacenter: U hoeft niet volledig over op Azure, want u kunt Azure bijvoorbeeld als een extensie van het huidige rekencentrum gebruiken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij Azure een meerwaarde kan bieden. Er zijn er uiteraard nog veel meer te bedenken!
Een goed uitgangspunt zou zijn:  “Cloud First” , vanwege de generieke voordelen. Er moet wel altijd  per business case gekeken worden of Azure de juiste oplossing is.

Azure Platform: De kracht

Vragen die vaak gesteld worden:

 • Wat is nu de kracht van Azure?
 • Wat maakt het nu goed en waarom moet ik er gebruik van maken?
 • Wat maakt het anders en wat maakt het uniek?
 • Hoe heeft het impact op mijn organisatie ?

De antwoorden op deze vragen zijn divers, maar in de breedte genomen kunnen we zeggen dat de volgende eigenschappen van toepassing zijn op het Azure platform:

 • Infrastructure as code, everything as code: Binnen het Azure platform gebeurt alles in code. Of het nu gaat om het uitrollen van een virtuele switch, een firewall, het aanmaken van een server of het aanmaken van enkel een database.

Deze code (JSON) bevinden zich veelal in ARM (Azure Resource Manager) templates. Deze kunnen worden gebruikt om snel en eenvoudig hele oplossingen (bestaande uit meerdere infra + software componenten) uit te rollen.

Voor het beheer van de Code kan bijvoorbeeld ook GIT worden gebruikt, zodat veranderingen eenvoudig te beheren zijn en oplossingen herbruikbaar kunnen worden geschreven.

 • Pay-Per-Use: Heel veel componenten binnen het Azure platform worden aangeboden op een pay-per-use basis: u betaalt voor wat u gebruikt. Het voordeel hiervan is dat kosten inzichtelijk zijn (welk onderdeel genereert welke kosten zijn goed in te zien) en dat het een stuk minder (bijna niets) kost als onderdelen niet gebruikt worden. Deze kunt u immers uitzetten. Bijvoorbeeld: een enorm stuk rekenkracht is maar 2x per maand nodig. Deze machines zullen dan alleen op die tijdstippen gestart worden en na het uitvoeren van de batch kunnen de machines weer uit. Hierdoor kosten ze bijna niets. Nog een voordeel: servers die in de avond of nacht niet nodig zijn, kunnen ook uitgezet worden. Dit scheelt enorm in de kosten.
 • CI/CD: De ontwikkelingen op het Azure platform van Microsoft gaan in een sneltreinvaart. In een hoog tempo worden veranderingen doorgevoerd op zowel de voor- als achterkant van het platform. Aan de ene kant is dit heel erg prettig, want nieuwe functionaliteiten komen snel beschikbaar. Aan de andere kant heeft dit direct impact op de organisatie: het is wel even iets anders dan wanneer er 1x per 2 jaar een service pack uitgerold moet worden voor SQL. De wijzigingen zijn er met Azure continu. Dit geeft antwoord op de vraag “heeft het gebruik van (Azure) Cloud impact op mijn organisatie?”. Het antwoord in die zin is dus ja! Change management & adoption gaan echt een nieuw stadium in en daar moet u rekening mee houden.
 • Secure: Het Azure platform is veilig, dat kunnen we zonder meer stellen. De hoeveelheid certificeringen (ISO/IEC , CSA/CCM, ITAR, CJIS, HIPAA en IRS 1075) is iets wat voor de meeste bedrijven op hun on-premise datacenter niet haalbaar is. Echter… U bent wel zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van oplossingen die u bouwt in Azure. Een simpel voorbeeld: als u een virtuele machine aanmaakt en besluit om de RDP poort voor de hele wereld open te laten, dan is dat uw eigen keus. Hier kan het platform niet bij helpen. Microsoft biedt een goed trust center aan. Hiermee tonen ze aan dat de beveiliging wel degelijk goed gereld is.

Azure Platform: First steps

We kunnen over het Azure platform (en Cloud in zijn algemeenheid) lang praten: over de impact op de organisatie, over de match met Agile & Scrum, over use cases, etc. etc… Veel bedrijven willen ook graag weten waar ze moeten starten.

Dat is een beetje afhankelijk van de use cases. Toch ziet het er voor de meeste bedrijven (technisch) ongeveer als volgt uit:

 1. Het Abonnement: Als eerste moet er een abonnementsvorm worden gekozen. Dit bepaalt o.a. in welke vorm er afgerekend wordt. Het meest eenvoudig is per creditcard, maar dit is voor de meeste bedrijven niet heel voordelig. Zelf geven wij de voorkeur aan het CSP model, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Het gaat hier te ver om daar over te kunnen adviseren, daarvoor is een workshop een beter middel. Als u hier meer over wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
 1. De Verbinding: Om te verbinden met een oplossing in de Azure cloud, moeten we eerst kiezen wat voor een soort verbinding we willen gebruiken. We hebben hier ruwweg de keuze uit het volgende:

Publiek Internet: Het kan zijn dat er geen VPN oplossing o.i.d. noodzakelijk is. Een simpele internetverbinding is dan voldoende. Het is immers public cloud, dus Azure (en de services erop) zijn gewoon via het publieke internet te benaderen.

IPSEC Site-to-Site VPN: Het is mogelijk om een site-to-site verbinding op te zetten met een virtueel netwerk segment binnen Azure (vanaf uw eigen on-premise routers). Op dit segment kunt u vanuit de Azure kant oplossingen aanbieden die enkel en alleen vanuit de private kant te benaderen zijn. De VPN loopt nog wel gewoon over het publieke internet.

Expressroute: Een expressroute verbinding is een zogenaamde “Privé” verbinding naar de Azure cloud, gedemarqueerd bij een ondersteunde service provider. Expressroute verbindingen bieden een grotere betrouwbaarheid, hogere snelheden en kortere wachttijden dan gebruikelijke internetverbindingen.

 1. Identity: De meeste bedrijven omarmen single sign-on en zouden graag zien dat de on premise Identities (Active Directory) ook in Azure beschikbaar zijn. Microsoft biedt in Azure “Azure AD” aan en hiermee kan men zeer eenvoudig synchroniseren middels Azure AD connect. Hiervoor hoeven geen ingewikkelde koppelingen te worden gebouwd. De sync is snel (al dan niet filtered) op te zetten en in te regelen. Let wel, de Azure AD is geen volledige replacement van Active Directory. Group policies kunnen bijvoorbeeld niet gebruikt worden. Hiervoor zijn Azure Ad domain services verkrijgbaar.
 1. Eerste workload: Tenslotte kan dan de eerste workload gebouwd of gemigreerd worden. Welke dat zal zijn is natuurlijk aan u, maar voor de hand liggende migraties zijn: Mail (van Exchange naar Office 365 -> SaaS) , Databases (Vanuit SQL Server naar Azure SQLDB -> PaaS) , Een windows machine( Vanuit Vsphere – Hyper V on premise naar Azure -> IaaS).

Dit zijn, heel eenvoudig en globaal weergegeven, de eerst mogelijke stappen. Er komt uiteraard nog meer bij kijken, maar zoals eerder aangegeven  zullen de mogelijkheden en uitdagingen per bedrijf verschillen.

Wij helpen u graag verder met het gebruik van de Azure cloud in uw organisatie en gaan graag het gesprek aan.

Meer weten?

Wilt u weten hoe Azure Cloud kan bijdragen aan uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met één van onze accountmanagers.

cloud computing 2153286 640