Login Virtual Desktop Estimator

Door Ferry Stelte, Senior Consultant at Login Consultants

Een veel gehoorde vraag wanneer ik bij klanten kom is: “Hoeveel SBC-hosts of VDI-desktops kan ik op één enkele hypervisor host laten draaien?”. Veel klanten  stoeien met Excel sheets of met calculator om een calculatie te doen hoeveel SBC/VDI-machines er op één enkele hypervisor host kunnen draaien.

Download Login Virtual Desktop Estimator

Ook intern hebben wij Excel sheets om calculaties te kunnen doen. Ik was van mening dat hoewel dit prima werkt, de sheets niet helemaal “fijn” werken en veel ruimte voor discussie overlaten. Daarom ben ik aan de slag gegaan om een programma te maken die deze calculatie kan uitvoeren en voor Citrix, VMware en Microsoft omgevingen. Dit programma heet de Login Virtual Desktop Estimator en geeft zoals de naam al suggereert een schatting van het aantal VM’s dat op één enkele hypervisor kan worden gedraaid.

De calculator houdt rekening met de volgende aspecten:

 • Welk type besturingssysteem wordt er gebruikt? Het besturingssysteem wat gebruikt wordt voor de VM’s heeft invloed op de density voor een host.
 • Welk CPU overcommit ratio wordt er gebruikt*? Deze keuze maakt het mogelijk meer VM’s te draaien op een host. Echter kan het wel impact hebben op de gebruikerservaring.
 • Welke CPU en geheugen overhead gebruikt de Hypervisor/Anti-Virus offloading appliances et cetera.

* Alleen van toepassing op VDI (overcommit van CPU wordt niet aangeraden voor SBC)

Login Virtual Desktop Estimator

In bovenstaand plaatje een screenshot van de applicatie. Alle teksten waar een (*) bij staat, zijn waardes die aan te passen zijn.Voor het vervolg van dit blog zal ik beschrijven hoe de applicatie gebruikt kan worden.

Hardware specification

Voor het invullen van de hardware specification moeten de volgende zaken bekend zijn:

 • Aantal fysieke cores die er in de host zitten (zonder HyperThreading mee te tellen)? Zit er bijvoorbeeld twee keer een Intel Xeon E5-2699V4 in de host. Dan zijn er dus 44 fysieke cores te alloceren.
 • Core overhead. Met hoeveel overhead aan cores moet rekening gehouden worden tijdens de schatting? Dit is vooral belangrijk omdat de hypervisor ansich cores nodig heeft, maar appliances voor Anti-Virus hebben ook CPU’s nodig, vul dit hier dus in.
 • Total Memory: Vul hier het totale geheugen in de host in.
 • Memory Overhead: Met hoeveel overhead aan geheugen moet rekening gehouden worden tijdens de schatting? Dit is vooral belangrijk omdat de hypervisor ansich geheugen nodig heeft, maar appliances voor Anti-Virus hebben ook geheugen nodig, vul dit hier in.

CPU overcommit ratio

 • Light VDI: sleep de waarde tussen 5 of 7. Er wordt voor het lichte profiel uit gegaan van een minder hoge overcommit dan bij de andere profielen.
 • Medium VDI: sleep de waarde tussen 7 of 10. Er wordt voor het medium profiel uit gegaan van een iets hogere overcommit dan bij het lagere profiel.
 • Heavy VDI: sleep de waarde tussen 10 of 12. Er wordt voor het zwaarste profiel uit gegaan van een de hoogste overcommit ten opzichte van de lagere profielen.

RDSH HW profile

 • vCPU per RDSH: Vul hier het aantal vCPU’s in die geconfigureerd gaan worden voor één RDSH server.
 • Memory per RDSH: Vul hier het geheugen in die geconfigureerd gaat wordne voro één RDSH server.

RDSH Session profile

Deze is alleen bruikbaar voor VMware DaaS calculaties (of wanneer er heel duidelijk is hoeveel CPU/Memory één gebruiker in gebruik heeft).

 • vCPU per session: Het aantal cores dat één sessie gebruikt (kan ook in decimalen).
 • Memory per session: Het geheugen dat door één sessie gebruikt wordt (kan ook in decimalen).

VDI Profile

Hier kan voor het light/medium/heavy VDI profiel de vCPU en geheugen configuratie aanpassen. Standaard configuratie staat al voor ingevuld, maar er kan naar hartenlust meer vCPU’s of geheugen aan een bepaald profiel toegevoegd worden.

Wanneer alles ingevuld is komt er een nummer uit hoeveel VDI’s en RDSH VM’s op basis van de op gegeven specificaties op de hardware benut kunnen worden, zoals hieronder te zien:

Login Virtual Desktop Estimator 2

De Estimator geeft aan hoeveel vCPU’s er beschikbaar zijn, hoeveel maximaal aan VM’s op basis van de CPU en geheugen uitgegeven kunnen worden.

Zoals ook in de estimator aangegeven: Pas op dit is een schatting, density en gebruikerservaring is van vele factoren afhankelijk. Het is daarom van belang om een gedegen capaciteitstest (door Login Consultants!) uit te laten voeren alvorens een omgeving naar productie te brengen.