Innovatieremmers in het ziekenhuis? Dat kan anders!

Deel 1: De meereizende werkplek

Eerder schreef collega Leen Mulckhuyse een blog over de werkplek van de toekomst voor ziekenhuizen. Daarin vertelde hij over innovatiedrivers, maar ook over aspecten die ervoor zorgen dat innovatie geremd wordt. In een serie van drie blogs zoomt onze IT-architect Eelco de Vries in op die innovatieremmers en vertelt hij wat er vandaag de dag al mogelijk is. In deze blog kijkt hij specifiek naar de meereizende werkplek.

De meereizende werkplek als innovatieremmer in het ziekenhuis

De meereizende werkplek, van innovatiedriver naar innovatieremmer

Ooit was de meereizende werkplek heel innovatief. Inmiddels is het gemeengoed. Alle ziekenhuizen maken gebruik van deze meereizende werkplek, waarbij je van werkplek kunt wisselen en met een paslezer en een pas of een pincode direct toegang krijgt tot je openstaande applicaties. Maar daarmee blijf je afhankelijk van een fysieke desktop. Met medewerkers die steeds meer zorg op afstand verlenen en vaker thuiswerken, is de behoefte aan een werkplekoplossing die hen veilig toegang geeft tot data en applicaties vanaf welk device en welke locatie ze maar willen groot. De fysieke desktop is een struikelblok dat hen bindt aan de muren van het ziekenhuis. En dat is niet meer nodig. Een portaalgebaseerde werkplek kan zowel alle oude als nieuwe scenario’s in het ziekenhuis ondersteunen en is toekomstproof.

Desktop met applicaties centraal

Werken de meeste ziekenhuizen nog steeds met een desktop met Windows 10, met de alom bekende startknop waarmee je je applicaties kan oproepen, vandaag de dag ziet een echt moderne werkplek er anders uit. Werkplekoplossingen verschuiven steeds meer naar de cloud. Een fysieke werkplek is eigenlijk niet eens meer nodig, het browsergestuurde portaal is de nieuwe werkplek en applicaties worden gestart vanuit dat portaal. Dat maakt dat je niet meer afhankelijk bent van een desktop, werken kan ook op een laptop, tablet en zelfs op de telefoon, ongeacht of dat een Windows-apparaat, een Apple-apparaat of een apparaat van een ander merk is. De meereizende werkplek, hoe modern het ook lijkt, gaat nog steeds uit van een desktop, zij het een virtuele die met de gebruiker meereist, maar het is nog steeds een good old desktop met daarop applicaties. Door applicaties los te koppelen van het apparaat waarop je werkt, open je ook deuren om samen te werken met andere zorginstellingen, facilitators of leveranciers van bijvoorbeeld hulpmiddelen.