De cloud-VDI-oplossing van Microsoft

Door Aad Lutgert

Al jaren werken alle grote software vendoren aan een cloudstrategie. Ook Microsoft biedt een breed portfolio aan clouddiensten zoals Office365, Intune en Azure. Daarnaast is het mogelijk om de software die voornamelijk on-premises wordt gebruikt, op de IaaS in Azure aan te bieden. Tijdens Ignite 2018 heeft Microsoft haar Managed Cloud VDI-omgeving onthuld. Benieuwd naar wat je ermee kunt en wat de voordelen zijn ten opzichte van in Azure gehoste RDS Servers lees dan verder…

Wat is Microsoft Virtual Desktop?

Op Ignite 2018 werd door Microsoft, Virtual Desktop gepresenteerd, een managed RDS-omgeving in Azure. Het is een doorontwikkeling van RDS Modern Infrastructure (RDmi) dat een jaar eerder werd onthuld. In tegenstelling tot in RDS gehoste servers, waarbij je de gehele serveromgeving zelf moest installeren en onderhouden, wordt in Virtual Desktop de RDS-outbound-omgeving door Microsoft beheerd. Alleen de images op de host servers moeten nog onderhouden worden. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, kun je zowel VDI als published apps met Virtual Desktop aanbieden.

managed bij microsoft

Het grote verschil met het opbouwen van een RDS-omgeving on-premises in vergelijking met Azure, is dat het uitrollen van een RDS-pool op basis van Windows Virtual Desktop veel minder complex is. Bij het aanmaken vul je een aantal parameters in, zoals bijvoorbeeld: servergrootte, OS-versie, aantal gebruikers en capaciteit. Er zijn ook mogelijkheden om de gebruikers over de servers te verdelen, zoals bij Breadth en Depth Mode.

breath modedepth mode

  • Breadth mode – Hierbij worden de gebruikers verspreid over VM’s om optimale prestaties te leveren
  • Depth mode – Hierbij worden enkele servers volledig belast om zo andere servers uit te zetten en hiermee kosten te besparen

Waarom zou je voor Microsoft Virtual Desktop kiezen?

Het product is inbegrepen bij een Microsoft E3/E5 licentie. Alleen de kosten van de virtuele machines zijn niet inbegrepen. Voor bedrijven die nog de overstap naar Windows 10 moeten maken is Windows 7 (incl. 3 jaar extended support) beschikbaar. Daarnaast is de Windows 10 multi-user vooralsnog alleen beschikbaar is in Virtual Desktop. Het is geen Microsoft-only-oplossing, er zijn diverse partners zoals bijvoorbeeld Citrix en FSLogix die oplossingen voor dit product ontwikkelen. Naar verwachting komt later dit jaar Microsoft Virtual Desktop in preview en komt het in 2e kwartaal van 2019 beschikbaar.

Voor meer informatie over Virtual Desktop, Azure, Office365 of andere Microsoft cloud-oplossingen, neem contact op met Aad Lutgert of Login Consultants.