Citrix-werkplekken in de cloud zijn hemels

Bob Molenaar bezocht de Citrix Synergy 2018, in deze serie blogs deelt hij zijn inzichten op de toekomst van Citrix. Bob werkt als senior consultant bij Login Consultants en is gespecialiseerd in de virtuele werkplek. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring met Citrix-oplossingen.

Voor de meeste bedrijven is het niet gemakkelijk om volledig naar de Cloud over te gaan. Dit komt omdat veel applicaties nog niet over gezet kunnen worden naar een SaaS-applicatie. In zo’n complex ecosysteem bewijst het portfolio van Citrix z’n waarde. De belangrijkste user cases voor het plaatsen van de werkplek in de cloud zijn:

    • Disaster Recovery
    • Gefaseerde migratie
    • Geografische uitbreiding
    • Tijdelijke burst naar de cloud

Citrix Cloud Services maakt het mogelijk om een hybride cloudstrategie aan te houden, waardoor het heel makkelijk is om geleidelijk of gedeeltelijk naar de cloud te gaan. Ook zonder het afnemen van een Citrix-cloud-dienst is het mogelijk om een resource-locatie aan te maken bij een cloudprovider en daar (tijdelijke) resources in aan te maken.

Het is ook mogelijk om de hele control plane van Citrix (Netscaler, Storefront, delivery controller en SQL database) af te nemen vanuit de cloud (hosted on Azure). Hiermee kan je vanuit één plek resources managen die niet direct een fysieke connectie met elkaar hoeven te hebben. Dit maakt bijvoorbeeld geografische uitbreiding makkelijker en zijn er minder infrastructuurservers nodig in de eigen datacenters.

Met Citrix Smart Scale is het heel makkelijk om ervoor te zorgen dat er altijd de juiste capaciteit actief is en er geen machines aanstaan die niet gebruikt worden. Dit is vooral in een cloud situatie belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het is in de meeste gevallen in de cloud ook beter om meerdere kleine servers te hebben dan grote servers. Hierdoor is de kans dat een server uitgezet kan worden met Citrix Smart Scale groter. Dit geldt vooral voor de hosted shared (XenApp) oplossing.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog dan kun je contact opnemen via b.molenaar@loginconsultants.nl.