Citrix Solution Day in vogelvlucht

Vincent van Zeijl, DevOps engineer bij Login Consultants, bezocht de Citrix Solution day in deze blog deelt hij hoe hij de dag heeft ervaren. 

Op 2 oktober 2018 was de Citrix Solution Day in Nederland, deze keer in Barneveld. Een prima locatie met goede faciliteiten. De dag bestond uit verschillende sessie met uiteenlopende onderwerpen en interesse gebieden. Sommige sessies waren puur product gericht zoals een sessie over “the Latest and greatest of Citrix Workspace”. Andere sessies waren meer business gericht of juist een hele technische Deep Dive. Tijdens lunchtijd waren er interessante panelgesprekken en lunchmeetings door aanverwante bedrijven zoals NVIDIA en Cisco. Een dag zoals Citrix Solution Day is voor mij ook altijd weer een moment van zien er weerzien van bekende concullega’s.

Transforming to Citrix as a Service

De eerste ochtendsessie die ik volgde ging over “Transforming to Citrix as a Service”. Er werden scenario’s voor de keuze van Cloud services toegelicht. Waarbij Citrix sterk is in de juiste mix, want de ene workload kan het beste op Azure draaien terwijl andere misschien beter bij AWS of Google afgenomen kunnen worden. Met Citrix wordt dit mogelijk en kan zelfs nog een deel On Premmises blijven draaien. De boodschap was duidelijk. Kijk naar je applicatie landschap en laat die draaien op de plaats waar deze het meest efficiënt gehost kan worden. Lift en Shift is een slechte keuze. Maak gebruik van de cloud voor Speed, Scale en Economics. Maak gebruik van kleine machines en zet Citrix Auto Scale in om kosten te besparen. In de cloud betaal je alleen voor het gebruik en schaal je niet meer op piekbelasting zoals traditioneel wel gebeurt.

Keynote: The Future of Work

Tijdens de keynote werd ingegaan op “The Future of Work”. Onderzoeksbureau IDC gaf een blik in de huidige ontwikkelingen. We werken nu in de IT aan het “3rd Platform”. Een Platform waarin Cloud, BigData, Social en Mobility een belangrijke plaats innemen. Citrix speelt in op die markt met hun “Secure Digital Workspace” waarbij de gebruiker centraal staat. Momenteel is de verhouding tussen Mobile en Office workers al 1:1 en werken ze gemiddeld op 4 locaties op een dag, te beginnen in bed op hun mobiel. Daarnaast willen we zo veel mogelijk real time en gepersonaliseerd, wat een behoorlijke uitdaging is voor de IT. Any, Any, Any en de gebruiker in het centrum blijft de focus van Citrix.

Citrix en vGPU’s

Tijdens de middag ben ik naar een lunch sessie van NVIDIA geweest over het gebruik van Citrix en vGPU’s. Voor mij is dit nog een stukje onbekend terrein waar ik nog geen hands on ervaring mee heb. Ik volg wel de ontwikkelingen die met Windows 10 en het gebruik van GPU’s in het OS steeds interessanter worden. Afhankelijk van je workload die je wilt aanbieden kun je de juiste GPU kiezen. Een CADCAM worker heeft andere wensen dan een normale Office worker.

Better Together

Een week voor de Citrix Solution Day is Microsoft Ignite in Amerika geweest waar Citrix ook een indrukwekkende sessie heeft gegeven over hun samenwerking met Microsoft. Deze sessie had dan ook als titel “Citrix – Microsoft, Better Together”. Citrix geeft blijk van een duidelijke meerwaarde bovenop de producten die Microsoft levert. Waar Microsoft producten levert voor een breed publiek, voorziet Citrix in een aanvullende klant behoeft en specifieke wensen op het gebied van Workspace, Networking en Analytics. Deze meerwaarde heeft Citrix altijd in voorzien en zal het ook altijd blijven doen. De ontwikkelingen gaan snel en “The Future of Work is Now”.

The Geek’s Guide to the Workspace

Daniel Feller gaf een presentatie over “The Geek’s Guide to the Workspace”. Een duidelijk verhaal over de nieuwe Citrix Workspace app. Deze is meer dan de al oude Citrix Receiver. Het is een app met meerdere engines zoals b.v. HDX en een Embedded Browser maar ook Networking, Analytics en Management. De Workspace app bestaat er in 3 varianten, Desktop, Mobile en Web, die allemaal uiteindelijk dezelfde user experience geven. De Workspace app geeft toegang tot de digital workspace en de migratie daarnaartoe kan via Citrix Cloud en de Cloud connector in stappen gemaakt worden.

Afsluiting

De afsluitende ”Super Sessie” met Viggo Waas was een goede keuze. Hierdoor bleef het druk tot aan het einde van de dag. Viggo creëerde zijn eigen “Personal Workspace”.

Ik vond het een inspirerende dag met genoeg aanbod van interessante onderwerpen. Het is altijd weer goed nieuwe mensen te ontmoeten en samen na te praten over een gevolgde sessie en de nieuwtjes te bespreken of bediscussiëren. Dit soort dagen geven duidelijk de trend aan voor de toekomst van “The Future of Work”. Het was weer een top dag georganiseerd door een top bedrijf. Bedankt Citrix.

Mocht je vragen hebben over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Citrix, EUC op aanverwante producten. Neem gerust contact met ons op.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit blog dan kun je contact met mij opnemen via Vincent van Zeijl, DevOps engineer, E v.vanzeijl@loginconsultants.nl