Android Enterprise in Microsoft Intune: Ben jij al klaar voor de ingrijpende veranderingen?

Android 10 is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Deze nieuwe versie is nu nog alleen beschikbaar op Android Pixel apparaten, en komt de komende maanden ook beschikbaar voor andere modellen. Maar welke gevolgen heeft dit voor het beheer vanuit Microsoft Intune?

Vanaf Android 10 is het niet meer mogelijk om Microsoft Intune te gebruiken met de legacy device administrator. Dit komt omdat de API niet meer aanwezig is op deze toestellen, hierdoor is beheer met de legacy device administrator niet meer mogelijk. Beheer van Android 10 toestellen is dan alleen nog mogelijk met Microsoft Intune via Android Enterprise.

Op 23 september 2019 heeft Microsoft aangekondigd Android toestellen (vanaf Android 6 of hoger) met Microsoft Intune volledig te kunnen beheren met Android Enterprise. Het beheren van (nieuwe) Android apparaten door middel van de device administrator wordt op dit moment (sterk) afgeraden.

Maar welke keuzes zijn beschikbaar voor Android Enterprise? Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?

Er zijn 4 smaken beschikbaar om Android toestellen te managen met Android Enterprise vanuit Microsoft Intune:

1.      Personal device with work profile (BYOD);

2.      Corporate-owned dedicated devices (Corporate Owned Single Use) (COSU);

3.      Corporate-owned, fully managed user device (Corporate Owned Business Only) (COBO);

4.      Corporate-owned, fully managed user device (Corporate Owned Personal Enabled) (COPE).

Voorbeelden: Personal with work profile, COBO en COPE

Voorbeelden: Personal with work profile, COBO en COPE

De migratie naar Microsoft Intune Android Enteprise (COBO, COSU en/of COPE) kan een behoorlijke impact hebben voor de eindgebruiker. Dit komt doordat het Android toestel terug moet naar fabrieksinstelling. Daarna moet het Android toestel opnieuw worden ‚Äúenrolled‚ÄĚ en dit kan op de volgende manieren:

  • QR code (vanaf Android 7)
  • NFCtag (vanaf Android 5.1)
  • Token (vanaf Andorid 6)
  • Knox Mobile Enrollment
  • Zero Touch Enrollment

Welke keuze het beste past binnen een organisatie hangt af van twee belangrijke vragen:

Kan het Android device terug naar fabrieksinstellingen? Zo niet, kan een eindgebruiker overweg met twee profielen (persoonlijk en werk)?

Door middel van een Proof of Concept is beter in te schatten wat het beste is voor een organisatie of afdeling. Natuurlijk zijn alle combinaties van bovenstaande keuzes mogelijk met als aanvulling de Mobile Application Management (MAM).

Meer info of een demo, neem contact met ons op via info@loginconsultants.nl of (020) 342 0280